Pengusaha Cili, Pemuda Raih Pendapatan Lima Angka

Pengusaha Cili, Pemuda Raih Pendapatan Lima Angka

Bekas pengurus kedai telekomunikasi yang hilang pekerjaan pada Mac tahun lepas akibat pandemik Covid-19, kini adalah seorang petani berjaya yang meraih pendapatan lima angka sebulan.

Mohd Saifullah Che Mat, 28, yang juga merupakan siswazah Universiti Malaysia Sabah (UMS), berkata beliau terpaksa melupakan kerjaya sebagai pengurus, berikutan kedai telekomunikasi tidak dapat beroperasi dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Enggan terus bersedih, pemuda itu secara semborono ‘terjun’ ke dalam bidang pertanian dengan menanam sebanyak 800 pokok lada solok di atas tanah milik bapanya Che Mat Hussin, 72, bermodalkan RM4,000.

“Benarlah seperti pepatah ‘malu bertanya sesat jalan, malu mengayuh perahu hanyut’ terkena pada dir saya apabila mengalami kerugian dalam percubaan pertama dengan kesemua tanaman lada solok rosak kerana saya tidak mempunyai ilmu dalam bidang pertanian.

“Bagaimanapun, ia tidak mematahkan semangat atau menyebabkan saya putus asa, dan seterusnya mengambil inisiatif berguru dengan kenalan yang mahir dalam bidang ini, selain turut belajar melalui YouTube,” kata Mohd Saifullah ketika ditemui pemberita di kebun sayurnya di Kampung Chuchoh Puteri, di sini pada Ahad.

Pemegang Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial Komunikasi itu berkata, selepas gagal kali pertama beliau mencuba pula menaman sebanyak 1,200 pokok terung secara konvensional.

Katanya, dalam tempoh seminggu sahaja kira-kira 300 kilogram (kg) terung dapat dituai sehari dengan hasil jualan mencecah RM800.

“Melihat pada hasil tanaman terung yang memberangsangkan, selain ia turut memberi pulangan lumayan, saya mula mengusahakan 1,000 pokok lada burung secara fertigasi menggunakan geran sebanyak RM10,000 yang diperoleh daripada Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (Risda).

 

Sumber: Sinar Harian

 

Kongsikan Artikel Ini

Tinggalkan Komen